Scroll Top

De nieuwsbrief; het eeuwige stiefkindje van de internetmarketing

nieuwsbrief

Het is en blijft een wonderlijk fenomeen in de internetmarketing. De nieuwsbrief. En het onvermogen van het bedrijfsleven deze effectief in te zetten. Een bespiegeling.

Wat levert de nieuwsbrief op?

Recente onderzoeken tonen aan dat e-mailnieuwsbrieven een zeer hoog rendement op investering (ROI) kunnen opleveren. Volgens een rapport van Constant Contact kunnen bedrijven voor elke dollar die ze aan e-mailmarketing uitgeven, gemiddeld 36 dollar terugverdienen, wat neerkomt op een ROI van 3600% (OptinMonster)​​ (Barilliance)​. Dit maakt e-mailmarketing een van de meest kosteneffectieve marketingstrategieën, vooral in vergelijking met andere kanalen zoals SEO en betaalde advertenties.

Op de  man, of vrouw spelen

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het hoge rendement van e-mailmarketing. Een belangrijke factor is personalisatie. Gepersonaliseerde e-mails, die zijn aangepast aan de interesses en het gedrag van de ontvanger, hebben aanzienlijk hogere open- en klikpercentages. Bijvoorbeeld, e-mails met gepersonaliseerde onderwerpregels hebben 50% hogere openpercentages dan niet-gepersonaliseerde e-mails​ (Oberlo | Where Self Made is Made)​.

Tijdens het verzamelen van e-mailadressen is het zaak dat je in de database de voor- en achternaam een aparte veld toewijst. Dit stelt je in staat om je nieuwsbrief ook in de aanhef persoonlijk te maken. Door bijvoorbeeld in Mailchimp de merge tag *|FNAME|*  in je de aanhef op te nemen, zal tijdens verzending deze tag worden gevuld met de voornaam van je abonee. Heb je geen voornaam geregistreerd, dan kan je automatisch ook een alternatief laten plaatsen.

Je begrijpt dat een nieuwsbrief met in de aanhef 'Beste Peter'  effectiever is dan bijvoorbeeld 'Beste abonnee'.

Daarnaast speelt segmentatie een grote rol in het succes van e-mailcampagnes. Het segmenteren van de e-maillijst op basis van demografische gegevens of aankoopgeschiedenis zorgt ervoor dat de berichten relevanter zijn voor de ontvangers, wat leidt tot hogere betrokkenheid en conversieratio's. Een studie toonde aan dat gesegmenteerde e-mails verantwoordelijk zijn voor 36% van de totale e-mailinkomsten​ (Barilliance)​.

Problemen met continuiteit

Ondanks deze voordelen hebben veel bedrijven moeite om regelmatig nieuwsbrieven te versturen. Uitdagingen zijn onder andere het onderhouden van een schone en up-to-date e-maillijst, het creëren van consistente en relevante content, en het meten en optimaliseren van de prestaties van e-mailcampagnes​ (Constant Contact)​. Het gebruik van geautomatiseerde tools en het regelmatig testen van verschillende strategieën kan helpen om deze uitdagingen te overwinnen en de effectiviteit van e-mailmarketing te verbeteren.

Kortom, e-mailnieuwsbrieven blijven een krachtig instrument voor bedrijven om hun publiek te bereiken en een hoog rendement te behalen. Door te focussen op personalisatie en segmentatie, en door gebruik te maken van data-analyse om campagnes te optimaliseren, kunnen bedrijven de ROI van hun e-mailmarketing verder verhogen.

1. Stel een duidelijke planning op

Een vaste frequentie helpt bij het opbouwen van een routine. Bepaal hoe vaak je de nieuwsbrief wilt versturen (wekelijks, maandelijks, etc.) en zet deze data in je kalender. Zorg ervoor dat je je aan deze planning houdt.

2. Maak een contentkalender

Plan vooruit door een contentkalender te maken waarin je onderwerpen en thema's voor elke nieuwsbrief opneemt. Dit zorgt ervoor dat je altijd weet wat je moet schrijven en voorkomt last-minute stress​. Maak het jezelf niet te moeilijk. Onthoud, dat de inhoud geen onzin moet zijn maar dat verzending de eerste prioriteit heeft.
Voed je contentkalender bijvoorbeeld met gebeurtenissen van een lokale evenementenkalender.

3. Automatiseer zoveel mogelijk

Gebruik e-mailmarketingsoftware zoals Mailchimp. Dit platforms biedt automatiseringsopties waarmee je nieuwsbrieven kunt inplannen en segmenteren op basis van verschillende criteria zoals gebruikersgedrag en voorkeuren​. Dus heb je een keer zin en tijd om een nieuwsbrief te maken, zet er dan alvast een aantal klaar die in de toekomst automatisch verzonden worden.

4. Schrijf en verzamel content van tevoren

Schrijf artikelen, maak grafieken en verzamel relevante informatie van tevoren. Dit helpt om je nieuwsbrief sneller samen te stellen en consistent te blijven, zelfs als je druk bent met andere taken​ (Barilliance)​.

5.Maak het jezelf niet te moeilijk. Til er niet te zwaar aan.

Ga niet uren op inspiratie zitten te wachten. Natuurlijk wil je graag dat je nieuwsbrief impact krijgt, maar verwacht niet dat de TV ploeg van  CNN direct op de stoep staat. Wees praktisch en richt je op tijdige verzending. Binnen een uur moet je een onderwerp kunnen plaatsen en de verzending van een nieuwsbrief kunnen realiseren.

6. Segmenteer je e-maillijst

Door je abonnees te segmenteren op basis van interesses, demografie of gedrag, kun je relevantere en gepersonaliseerde content sturen. Dit verhoogt de betrokkenheid en de kans dat je nieuwsbrief wordt gelezen​ (Oberlo | Where Self Made is Made)​.

7. Vraag om feedback

Vraag je lezers om feedback over je nieuwsbrieven. Dit kan je helpen om beter te begrijpen wat goed werkt en wat verbeterd kan worden. Gebruik deze feedback om je nieuwsbrieven te optimaliseren​ (Constant Contact)​.

8. Bekijk de statistieken 

Monitor open rates, klikpercentages en andere relevante statistieken om te zien hoe je nieuwsbrieven presteren. Bekijk welke abonnees waarop geklikt hebben. Dit is goed voor je eigen motivatie en je kan er toe besluiten een opvolgmail te sturen aan een bepaald segment abonnees.

9. Zorg voor een balans tussen promotionele en informatieve content

Zorg ervoor dat je nieuwsbrief niet alleen uit promoties bestaat, maar ook waardevolle informatie biedt. Dit kan bestaan uit tips, branche-inzichten, klantverhalen of educatieve content. Dit houdt je lezers geïnteresseerd en betrokken​ (Barilliance)​.

Gerelateerde berichten