Scroll Top

WordPress Multisite. Wat is het en wat kan je er mee.

WordPress Multisite toegelicht

WordPress Multisite is een WordPress-functie waarmee je meerdere websites kunt maken en beheren onder dezelfde WordPress-installatie. In het kort; Je kan vanuit één dashboard een netwerk van afzonderlijke WordPress-sites beheren.

WordPress Multisite is een populaire oplossing voor bedrijven en instellingen die meerdere websites beheren, omdat gebruikers hiermee een netwerk van subdomeinen of submappen kunnen maken. Een primaire website met het domein example.com kan bijvoorbeeld subdomeinen hebben zoals site1.example.com en site2.example.com . Je kan ook submappen maken, zoals voorbeeld.nl/website1 en voorbeeld.nl/website2 enzovoorts. Scholen en universiteiten kunnen Multisite gebruiken om meerdere sites te maken voor verschillende afdelingen. Evenzo kan een bedrijf websites maken voor afzonderlijke filialen of kantoren.

 

Domeinmapping

Sinds WordPress 4.5 is het ook mogelijk om Multisite niet alleen met subdomeinen te gebruiken maar ook met domeinnamen. We noemen dat domeinmapping. Met Multisite domeinmapping kun je een aangepast domein toewijzen aan een subsite in je Multisite netwerk. Dit is een handige feature als je afzonderlijke domeinen voor je subsites wilt hebben (of al hebt) in plaats van subdomeinen

Wanneer Multisite gebruiken en wanneer niet?

De toepassing van Multisite kan veel voordeel opleveren. Maar Multisite is niet in alle gevallen aan te bevelen. Check hieronder de omstandigheden waarvoor Multisite meer geschikt is.

 

Geschikt voor WordPress MultisiteGeschikt voor enkele WordPress-site
• Voor websites met vergelijkbare inhoud• Voor websites met enorm verschillende inhoud
• Voor websites die dezelfde plug-ins en functionaliteit delen• Voor websites die individueel unieke plug-ins of functionaliteit en functies hebben
• Voor websites die dezelfde serverconfiguraties delen• Voor websites met verschillende serverconfiguraties
• Voor gelokaliseerde websites• Voor websites in één taal
• Voor bedrijven of organisaties met aparte websites voor elke afdeling of elk project• Voor bedrijven of organisaties die slechts één website nodig hebben
• Voor een netwerk van persoonlijke sites die vergelijkbare inhoud en plug-ins delen, zoals digitale portfolio’s, online cv’s of persoonlijke blogs• Voor persoonlijke sites die voornamelijk verschillen qua inhoud, doel en functionaliteit

Nu we de verschillende omstandigheden van WordPress Multisite naast elkaar hebben geplaatst, gaan we eens kijken naar enkele van de voor- en nadelen. Zorg ervoor dat je ze in overweging neemt voordat je Multisite gebruikt. In de voorbereiding valt een gedetailleerde functionele beschrijving aan te raden.

Voordelen van WordPress Multisite

Efficiënt beheer
Als netwerkbeheerder kan je updates installeren, back-ups maken en beveiligings- en prestatie-plug-ins installeren vanaf één enkel WordPress-dashboard.
Makkelijker delegeren
Met WordPress Multisite kan jebeheerders op een lager niveau aan verschillende sites in je netwerk toewijzen, waardoor het gemakkelijker wordt om sitebeheertaken te delen.
Meer controle
Als je meerdere sites hebt, geeft WordPress Multisite je controle over het gebruik van plug-ins en thema’s door elke site. Dit vermindert het risico dat slechte plug-ins of thema’s de beveiliging of prestaties van het hele netwerk in gevaar brengen.

WordPress Multisite Nadelen

Meer beperkingen
Websites op een Multisite-netwerk delen een database, dus u kunt alleen back-ups en updates maken voor het hele netwerk.
Hoger risico
Aangezien de websites dezelfde serverbronnen delen, zullen alle sites crashen als het gedeelde netwerk niet beschikbaar is. Evenzo, als een cyberaanval op één website plaatsvindt, kan deze de andere in gevaar brengen.
Onderling afhankelijke prestaties
De prestaties van elke site zijn sterk afhankelijk van de hoeveelheid verkeer die de andere sites op hetzelfde netwerk ontvangen. Als een website een plotselinge toename van het verkeer ervaart, kunnen de prestaties en snelheid van de andere sites ook hieronder lijden.
Beperkte plug-ins en thema’s
Niet alle plug-ins of thema’s ondersteunen multisite-netwerken.
Beperkte keuze aan hostingproviders
Niet alle webhosts ondersteunen WordPress Multisite. (LightSpeed hosting van ATsites ondersteunt Multisite)

De vereisten voor WordPress Multisite

De meest dominante vereiste voor Multisite is kwalitatief goede hosting en een degelijke functionele voorbereiding. ATsites heeft ervaring in ontwikkeling van Multisite en het voorbereiden door middel van onderzoek en funtionele analyse. Overweeg je voor jouw organisatie Mulitsite?

Ja! Ik wil een advies voor Multisite

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

support webdesign e-commerce