Scroll Top

Wat is keyword stuffing?

keyword stuffing

Wat is keyword stuffing en hoe beoordeel je dit vanuit de richtlijnen van Google/ Als je je ooit hebt verdiept in zoekmachineoptimalisatie (SEO), ben je waarschijnlijk de term 'keyword stuffing' tegengekomen. Maar wat betekent het precies en waarom is het zo belangrijk om dit te vermijden?

Wat is keyword stuffing?

Het woord "stuffing" kennen we niet alleen uit de wereld van SEO, maar ook uit de culinaire wereld, vooral in combinatie met een kalkoen. Bij het bereiden van een kalkoen, vooral tijdens feestdagen zoals Thanksgiving in de Verenigde Staten, wordt de term "stuffing" gebruikt om te verwijzen naar de vulling die in de holte van de kalkoen wordt gestopt voordat deze wordt gebakken.

Keyword stuffing verwijst naar de praktijk waarbij keywords (zoekwoorden) overdreven vaak worden gebruikt in de content van een webpagina, met als doel de zichtbaarheid in zoekmachines te vergroten. Dit kan zowel zichtbaar zijn voor de gebruiker als verborgen in de code van de website. Voorbeelden van keyword stuffing zijn:

  • Herhaaldelijk dezelfde zoekwoorden in een onnatuurlijke frequentie gebruiken.
  • Lange lijstjes met zoekwoorden toevoegen zonder context.
  • Het plaatsen van zoekwoorden in de footer of op plekken die normaal geen tekst bevatten.
Waarom is keyword stuffing een probleem?

Keyword stuffing kan de leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van je website ernstig schaden. Wanneer een tekst volgepropt is met zoekwoorden, kan dit voor de bezoeker verwarrend en irritant zijn. Bovendien levert het geen waardevolle informatie op, wat juist de kern zou moeten zijn van goede content.

Google’s richtlijnen over keyword stuffing

Google heeft duidelijke richtlijnen opgesteld met betrekking tot keyword stuffing. Volgens Google moet content altijd geschreven worden met de gebruiker in gedachten en niet puur voor zoekmachines. Hier zijn enkele belangrijke punten uit de richtlijnen van Google:

Kwaliteit boven kwantiteit
Google hecht veel waarde aan de kwaliteit van de content. Dit betekent dat je content informatief, relevant en nuttig moet zijn voor de gebruiker. Overmatig gebruik van zoekwoorden doet afbreuk aan de kwaliteit en kan leiden tot lagere rankings in de zoekresultaten.

Natuurlijke integratie van zoekwoorden
Het is essentieel om zoekwoorden op een natuurlijke manier in de tekst te integreren. Dit betekent dat je zoekwoorden moet gebruiken op een manier die logisch en vloeiend is binnen de context van je content. Overmatig en onnatuurlijk gebruik van zoekwoorden wordt door Google als spammy beschouwd.

User experience (UX) is key
Google waardeert websites die een goede gebruikerservaring bieden. Dit houdt in dat je website niet alleen informatief moet zijn, maar ook gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te navigeren. Keyword stuffing schaadt de UX en kan resulteren in een lagere ranking en een hogere bounce rate.

Voorbeelden van keyword stuffing

Google geeft ook concrete voorbeelden van wat als keyword stuffing wordt beschouwd, zoals:

  • Blokjes met tekst waarin het zoekwoord herhaaldelijk voorkomt zonder enige samenhang.
  • Onzichtbare tekst die volgepropt is met zoekwoorden (bijvoorbeeld witte tekst op een witte achtergrond).
  • Overmatig gebruik van zoekwoorden in meta-tags en alt-teksten van afbeeldingen.
Hoe kun je keyword stuffing vermijden?

Om te voorkomen dat je website wordt afgestraft door Google, zijn hier enkele tips:

Focus op kwalitatieve content
Schrijf content die daadwerkelijk waarde biedt aan je lezers. Richt je op het beantwoorden van vragen en het bieden van oplossingen in plaats van het manipuleren van zoekmachines.

Gebruik synoniemen en gerelateerde termen
In plaats van herhaaldelijk hetzelfde zoekwoord te gebruiken, kun je synoniemen en gerelateerde termen integreren. Dit maakt je tekst rijker en natuurlijker.

Monitor je keyword density
Een goede vuistregel is om de keyword density (het percentage van het totale aantal woorden dat uit zoekwoorden bestaat) rond de 1-2% te houden. Er zijn verschillende tools beschikbaar om je hierbij te helpen.

Wat is een (te) hoge keyword density?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wat een hoge keyword density is, aangezien het ideale percentage kan variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Echter, als richtlijn:

  • > 6%: Wordt door de meeste experts beschouwd als te hoog en kan leiden tot straffen van zoekmachines.
  • 2-5%: Wordt gezien als een goede richtlijn voor de meeste websites.
  • 1-2%: Kan voldoende zijn voor niche-websites met weinig concurrentie.
Tools voor het meten van keyword density

Je kan natuurlijk handmatig keywords gaan tellen en je rekensom maken, maar er zijn handige online tools die deze klus voor je kunnen doen.

Zoals

https://www.wpbeginner.com/tools/keyword-density-checker/

Conclusie:

Keyword stuffing is een verouderde en ineffectieve SEO-techniek die je website meer kwaad dan goed doet. Door je te houden aan de richtlijnen van Google en te focussen op kwalitatieve, gebruikersgerichte content, kun je een betere ranking en een positiever imago voor je website realiseren. Vermijd keyword stuffing en kies voor een duurzame, eerlijke aanpak van SEO voor langdurig succes. Het kan zijn dat je aan keyword stuffing doet zonder dat je hetzelf door hebt. Meet daarom je keyword density.

Gerelateerde berichten