Scroll Top

Mailbezorging optimaliseren met SMTP

smtp in plaats van php voor de verzending van email

WordPress maakt standaard gebruik van de PHP-mailfunctie voor het versturen van e-mailnotificaties. Dus stel, een bezoeker vult een webformulier in op je website. De ingevoerde data wordt meestal opgeslagen in de website, en verstuurt de website de data als het ware naar de geadresseerde die in het webformulier staat geconfigureerd. Meestal de website-eigenaar. What can possibly go wrong?

Waarom kiezen voor de SMTP methode?

PHP is een scripttaal waarmee interactiviteit aan een webapplicatie toegevoegd kan worden. Om iets te automatiseren, zoals WordPress mail, wordt er daarom vaak standaard voor PHP gekozen. Toch treden er met deze standaard WordPress e-mail nog al eens complicaties op. Complicaties door conflicten met andere aanwezige plug-ins of beperkingen die door de hosting zijn opgelegd. Ook kunnen beveiligingsplugins problemen in de mailbezorging veroorzaken. Zo worden WordPress e-mails wel eens gezien als spam en komt het voor dat de standaard afzender niet klopt.  Door te kiezen voor de SMTP methode worden de kansen op problemen ingeperkt.

Ten eerste biedt SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) een meer betrouwbare en gespecialiseerde manier om e-mails te verzenden. Het is ontworpen voor het overbrengen van e-mails en zorgt voor een stabiele en consistente levering. Aan de andere kant is PHP mail() een ingebouwde PHP-functie die minder geoptimaliseerd is voor het verzenden van e-mails, waardoor het soms minder betrouwbaar kan zijn, vooral bij grotere hoeveelheden e-mails.

Een ander voordeel van SMTP is de mogelijkheid om authenticatie te gebruiken. SMTP-servers kunnen worden geconfigureerd met gebruikersnaam en wachtwoord, waardoor de verzendende partij wordt geauthenticeerd. Dit verbetert de veiligheid en vermindert het risico op misbruik van het e-mailsysteem. PHP mail() mist deze ingebouwde authenticatiemogelijkheden, wat het kwetsbaarder kan maken voor misbruik door kwaadwillende actoren.

Daarnaast biedt SMTP een betere controle over de e-mailserverconfiguratie. Je kunt de server specificeren, evenals poorten en beveiligingsopties. Met PHP mail() is deze controle beperkter, waardoor je minder flexibiliteit hebt bij het aanpassen van de e-mailinstellingen.

SMTP is ook beter in het afhandelen van fouten tijdens het verzenden van e-mails. Het geeft gedetailleerde foutmeldingen terug, waardoor je snel problemen kunt identificeren en oplossen. PHP mail() geeft vaak beperktere foutinformatie, wat het lastiger kan maken om problemen op te lossen en de aflevering van e-mails te verbeteren.

Saaie stof?

Missichien wel.
Maar alle maatregelen die te nemen zijn om te komen tot een zo klein mogelijke kans op problemen bij emailbezorging zijn de moeite waard om genomen te worden.

Hoewel PHP mail() handig kan zijn voor eenvoudige toepassingen, biedt SMTP over het algemeen een meer betrouwbare, veiligere en flexibelere oplossing voor het verzenden van e-mails vanaf een website. Het gebruik van SMTP bevelen we dus aan voor meer betrouwbare en professionele e-mailfunctionaliteit.

Hoe implementeren?

De PHP mailfunctionaliteit is een standaard onderdeel van WordPress. Voor de SMTP functionaliteit is een installatie van een plugin nodig. Een goede gratis keuze daarvoor is

Admin and Site Enhancements (ASE)

Onder het onderdeel Utilities en Email Delivery staan alle benodigde instellingen.

support

Heb je behoefte aan ondersteuning bij de implementatie van een SMTP plugin, vraag dan hulp bij installatie: support@atsites.nl

Wat anders: Ben jij foutloos?

Nou ja, wij in ieder geval niet. Maar ons werk bestaat wel voor een belangrijk deel uit fouten oplossen. Fouten oplossen op websites tenminste. En het beeld dat zich voltrekt, is dat hoe minder fouten er op een website voorkomen, des te beter kan je de concurrentie aan met andere websites in het streven naar een hogere positie in Google. Een paar van die fouten hebben we gebruikt op een top 1o samen te stellen.

Lees hem eens door, wellicht kan het ook jou helpen in je concurrentiestrijd!

 

👇 Vul in en hij komt naar je toe:

Naam(Vereist)

Een opmerking achterlaten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SUPPORT-AANVRAAG