Scroll Top

BTW verhoging. Na Covid een nieuwe uitdaging voor de sportsector.

btw verhoging

De aankondiging van de BTW-verhoging van 9 naar 21% voor onder andere de fitnesssector per 1 januari 2026 brengt uiteraard uitdagingen met zich mee voor fitnessbedrijven. Om hiermee om te gaan, zijn er verschillende strategieën die overwogen kunnen worden:

1. Prijsaanpassingen:

 • Verhoging van lidmaatschapskosten: De meest directe manier om de hogere BTW-kosten te compenseren is door de lidmaatschapskosten te verhogen. Dit kan in één keer gebeuren of gefaseerd worden ingevoerd. Het is belangrijk om hierbij transparant te communiceren naar de leden en de redenen voor de prijsverhoging duidelijk uit te leggen.
 • Introductie van flexibele lidmaatschappen: Om leden met verschillende budgetten te bedienen, kunnen flexibele lidmaatschapsvormen worden aangeboden. Denk hierbij aan lidmaatschappen met minder trainingsuren per week of maand, of lidmaatschappen zonder groepslessen.
 • Aanpassingen in tarieven voor extra diensten: De prijzen van extra diensten, zoals personal training of kinderopvang, kunnen worden aangepast om de hogere BTW-kosten te verrekenen.

2. Kostenbeheersing:

 • Evalueren van uitgaven: Door alle uitgaven kritisch te evalueren, kunnen besparingen worden gerealiseerd die de impact van de BTW-verhoging kunnen verkleinen. Denk hierbij aan energiekosten, verzekeringen, of kosten voor marketing en promotie.
 • Optimaliseren van processen: Door processen te optimaliseren, kan efficiëntie worden verhoogd en kunnen kosten worden bespaard. Denk hierbij aan het automatiseren van administratieve taken of het efficiënter inzetten van personeel.
 • Onderhandelen met leveranciers: Door te onderhandelen met leveranciers kan er mogelijk een korting op de afgenomen diensten of producten worden bedongen, waardoor de impact van de BTW-verhoging wordt verkleind.

3. Marketing en klantbehoud: communicatie voorop

 • Communicatie over de BTW-verhoging: Het is belangrijk om transparant te communiceren naar de leden over de aankomende BTW-verhoging en de gevolgen hiervan voor de lidmaatschapskosten. Dit kan worden gedaan via de website, e-mail, social media of een informatieavond.
 • Waarde van het lidmaatschap benadrukken: Communiceer de waarde van het lidmaatschap aan de leden en laat zien wat ze voor hun geld krijgen. Dit kan door te focussen op de faciliteiten, de kwaliteit van de trainingen, de expertise van de trainers en de positieve effecten op de gezondheid en het welzijn van de leden.
 • Loyaliteitsprogramma’s: Het aanbieden van loyaliteitsprogramma’s kan leden belonen voor hun trouw en hen aanmoedigen om lid te blijven. Denk hierbij aan kortingen op extra diensten, gratis deelname aan speciale evenementen of het sparen voor cadeaubonnen.

4. Lobbyen en belangenbehartiging:

 • Samenwerking met andere fitnessbedrijven: Door samen te werken met andere fitnessbedrijven in de regio of branche, kan er een sterkere lobby worden gevoerd bij de overheid om de BTW-verhoging te heroverwegen of om compenserende maatregelen te eisen.
 • Contact met brancheorganisaties: Brancheorganisaties zoals NL Actief kunnen informatie en ondersteuning bieden aan fitnessbedrijven bij het omgaan met de BTW-verhoging. Zij kunnen ook een rol spelen in de belangenbehartiging richting de overheid.

Het is belangrijk om te benadrukken dat er geen pasklare oplossing is voor alle fitnessbedrijven. De beste strategie hangt af van de specifieke situatie van het bedrijf, zoals de doelgroep, de concurrentiepositie en de financiële gezondheid. Het is raadzaam om te adviseren met een accountant en/of marketingstrateeg om een ​​gepersonaliseerd plan op te stellen om de BTW-verhoging aan te pakken.

Naast bovenstaande punten is het ook belangrijk om creatief te blijven en te zoeken naar nieuwe kansen om de impact van de BTW-verhoging te minimaliseren. Door te innoveren en zich te onderscheiden van de concurrentie, kunnen fitnessbedrijven ook in de toekomst een succesvolle onderneming blijven.

Klankborden

Voel je de behoefte om te klankborden over de specifieke situatie in jouw bedrijf en het samenstellen van een slimme stratiegie? Neem contact op voor een gratis call over dit onderwerp via https:/www.atsites.nl/support.

Gerelateerde berichten