Scroll Top

Popups. Beter inglijden dan opduiken.

popups

Popups op websites. Voor bezoekers van websites meestal een irritatie. Voor een webdesigner is het één van de tools die kan bijdragen aan het totale conversieresultaat van een website. Doen of niet doen?

Er is  veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van popups. De resultaten van dit onderzoek zijn gemengd.

Welke soorten popups zijn er?

In-Page popups: Deze popups verschijnen binnen de pagina-inhoud en kunnen variëren van een subtiel vak dat zich onderaan of in het midden van de pagina bevindt tot een groter venster dat de hele pagina bedekt.

Exit-Intent popups: Deze popups worden geactiveerd wanneer de gebruiker de intentie lijkt te hebben om de pagina te verlaten, bijvoorbeeld door hun muis richting de browserknoppen te bewegen. Ze zijn bedoeld om de aandacht van de gebruiker te trekken en hen aan te moedigen te blijven of een actie te ondernemen voordat ze vertrekken.

Timed popups: Deze popups worden na een bepaalde tijd automatisch weergegeven nadat een gebruiker de pagina heeft bezocht. Dit kan variëren van enkele seconden tot enkele minuten na het openen van de pagina.

Scroll-triggered popups: Deze popups worden geactiveerd wanneer een gebruiker een bepaald percentage van de pagina heeft gescrold. Ze zijn ontworpen om de aandacht van de gebruiker te trekken op een punt waar ze waarschijnlijk al betrokken zijn bij de inhoud.

Click-triggered popups: Deze popups worden geactiveerd wanneer een gebruiker op een specifiek element op de pagina klikt, zoals een knop of een link. Ze worden vaak gebruikt voor het tonen van aanvullende informatie of het vragen om actie na een specifieke interactie.

Entry popups: Deze popups worden weergegeven zodra een gebruiker de pagina opent. Ze kunnen worden gebruikt om speciale aanbiedingen, nieuwsbrievenabonnementen of andere belangrijke informatie te promoten.

Popups kunnen effectief zijn voor:

 • Het aantrekken van aandacht: Popups zijn opvallend en kunnen de aandacht van de bezoeker trekken.
 • Het vergroten van de conversie: Popups kunnen worden gebruikt om bezoekers te overtuigen om een ​​actie te ondernemen, zoals het downloaden van een e-book, het inschrijven voor een nieuwsbrief of het kopen van een product.
 • Het verzamelen van gegevens: Popups kunnen worden gebruikt om gegevens van bezoekers te verzamelen, zoals hun e-mailadres of naam. Een koppeling tussen de popup en Mailchimp is een gebruikelijke setup.

Echter, popups kunnen ook:

 • Irritant zijn: Sommige mensen vinden popups irritant en storend.
 • De gebruikerservaring beïnvloeden: Popups kunnen de gebruikerservaring beïnvloeden, vooral als ze te groot zijn of te vaak verschijnen.

De conversie verlagen: In sommige gevallen kunnen popups de conversie verlagen, omdat ze bezoekers ertoe kunnen brengen de website te verlaten.

De effectiviteit van popups hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • De doelgroep: Popups die gericht zijn op de juiste doelgroep zijn effectiever dan popups die gericht zijn op een te brede doelgroep.
 • De inhoud van de popup: De inhoud van de popup moet relevant zijn voor de bezoeker en aantrekkelijk zijn om te lezen.
 • De timing van de popup: De popup moet op het juiste moment verschijnen, bijvoorbeeld wanneer de bezoeker op het punt staat de website te verlaten.

Er zijn verschillende tips om de effectiviteit van popups te verhogen:

 • Maak gebruik van A/B-testen: Test verschillende popups om te zien welke het beste presteert.
 • Gebruik popups met een duidelijk doel: Zorg ervoor dat de bezoeker weet wat de bedoeling is van de popup.
 • Maak de popups relevant: Zorg ervoor dat de inhoud van de popup relevant is voor de bezoeker.
 • Maak de popups aantrekkelijk: Zorg ervoor dat de popups er aantrekkelijk uitzien en gemakkelijk te lezen zijn.
 • Gebruik popups met mate: Gebruik popups niet te vaak, anders worden ze irritant.
Voorbeelden

Een aantal voorbeelden van effectieve popups tref je aan op deze pagina

Conclusie:

De gemiddelde conclusie uit onderzoek naar de effectiviteit van popups is dat ze een klein tot matig positief effect kunnen hebben op conversie.  Een positief resultaat is afhankelijk van veel voorwaarden en dus een correcte configuratie. Vanuit de popup-toolbox is er een voorkeur voor een slide-in. Een slide-in is een type pop-up die, in tegenstelling tot een klassieke pop-up, niet in het midden van het scherm verschijnt. In plaats daarvan schuift deze vloeiend tevoorschijn vanuit de zijkant (of soms de onderkant) van het scherm, waardoor de rest van de content gedeeltelijk wordt geblokkeerd.
Een 'klein tot matig positief effect' is een prima motiviatie om de popup voor een webiste niet links te laten liggen. Immers het totale conversiecijfer van een website is een optelling van diverse kleine eigenschappen. Met name slide-ins hebben onze aanbeveling.

support

Heb je behoefte aan ondersteuning op het gebied van de configuratie van popups? Stuur dan een e-mail naar: support@atsites.nl

Wat anders: Ben jij foutloos?

Nou ja, wij in ieder geval niet. Maar ons werk bestaat wel voor een belangrijk deel uit fouten oplossen. Fouten oplossen op websites tenminste. En het beeld dat zich voltrekt, is dat hoe minder fouten er op een website voorkomen, des te beter kan je de concurrentie aan met andere websites in het streven naar een hogere positie in Google. Een paar van die fouten hebben we gebruikt op een top 1o samen te stellen.

Lees hem eens door, wellicht kan het ook jou helpen in je concurrentiestrijd!

 

👇 Vul in en hij komt naar je toe:

Naam(Vereist)

Gerelateerde berichten