WHOIS. Afschermen Persoonsgegevens mag niet.

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing.
Ook dan is het onbeperkt publiekelijk toegankelijk maken van WHOIS-gegevens in strijd met de wet.

Het onbeperkt publiekelijk toegankelijk maken van WHOIS-gegevens van domeinnaamhouders door Nederlandse registries is in
strijd met de huidige Nederlandse privacywetgeving. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft dit geschreven aan een Nederlandse beheerder van domeinnaamextensies. WHOIS-gegevens zijn de naam, het adres, e-mailadres en telefoonnummer van domeinnaamhouders.

Openbaarmaking van deze persoonsgegevens is niet noodzakelijk. Toegang tot de gegevens van domeinnaamhouders is vanzelfsprekend mogelijk als dat bijvoorbeeld om technische redenen noodzakelijk is. Of voor partijen zoals justitie en politie, die daartoe wettelijk bevoegd zijn. Dit noemen we ‘getrapte toegang’.

Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens naar aanleiding van een verzoek van een Nederlandse registry om zich hier over uit te spreken. De Icann, die verantwoordelijk is voor de uitgifte van top-level-domeinen, vereist van registrars en registries dat ze publiekelijk toegang bieden tot de WHOIS-database met daarin de naam, het adres, e-mailadres en telefoonnummer van domeinnaamhouders.
Dit is met name om contact met de domeinnaamhouder mogelijk te maken.

Het onbeperkt toegankelijk maken van de persoonsgegevens heeft volgens de AP ongewenste gevolgen voor burgers, die de gegevens her en der op allerlei sites terug zouden zien. Ook de verzamelde Europese privacytoezichthouders verklaarden onder paraplu van de Artikel 29 Werkgroep al eerder zich zorgen te maken over de openbaarmaking. Overigens kunnen registries en registrars die een conflict constateren met lokale privacywetten, wel aankloppen bij de Icann, die beoordeelt dan of er een uitzondering gemaakt moet worden.

Jan Atsma

Andere berichten

Reageer

Name

Website

Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

In voor digitale voorkennis, WordPress tips en meer?

In voor digitale voorkennis, WordPress tips en meer?

Kom dan bij de club en schrijf je in!

 

Met succes ingeschreven!