Scroll Top

Robbert Dijkgraaf, Symmetrie en Webdesign

symmetrie

Voor de zevende keer nam professor Dijkgraaf ons mee naar de wereld van de wis- en natuurkunde. In een live college legde hij ons dit keer één van de belangrijkste principes uit over de wereld waarin we leven: symmetrie.
Een fascinerende lezing over een fascinerend onderwerp. Symmetrie is overal om ons heen. Waarom is dit zo belangrijk. Waarom voelen wij ons comfortabel bij symmetrie.

"We helemaal kriegel kunnen worden van een scheef hangend schilderij – dat MOET gewoon recht gehangen worden!"

Bijna iedereen is bekend met deze beleving.
Wat scheef is moet recht zijn. Het is goed ons te realiseren, dat dat nu eenmaal zo is, en dat symmetrie en uitlijnen een bepalende factor is in communicatie.

De voorkeur voor symmetrie. Kijk eens in de spiegel

Niet vreemd toch, dat een symmetrisch beeld plezierig bij ons binnenkomt? Een mens is, in de meeste gevallen hartstikke symmetrisch. Dat geldt voor de meeste levensvormen overigens. Zowel dier als plant.

symetrie

Webdesign is de ordening van beeld en tekst

Met webdesign en zeker ook met adaptief webdesign ordenen we zo optimaal mogelijk informatie om deze zo effectief mogelijk te presenteren. Symmetrie en uitlijning van tekst en afbeeldingen is daarbij voor de professional een vanzelfsprekende voorwaarde. De lezing van Dijkgraaf laat nog eens zien, dat symmetrie overal om ons heen is. En dat we ons daar comfortabel bij voelen, en dat connectie met symmetrische vormen grote communicatieve voordelen heeft.

Zelf doen

Een vanzelfsprekendheid voor de professional, maar vaak niet voor de hobbyist.
Met één blik op de ordening van een website, herken je de hand van de amateur. Vanzelfsprekend is symmetrie maar één van de wetten die webdesign tot een vak maakt.
Voor de hand liggend, interessant, maar niet voor iedereen weggelegd.

Een opmerking achterlaten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.