Scroll Top

Rechtermuisknop. Broncode afschermen is een illusie

Is het verstandig om de rechtermuisknop te blokkeren en daarmee je data te beschermen?

Met de rechtermuisknop activeer je het snelmenu. En vanuit het snelmenu staan er allerlei keuzes tot je beschikking waarmee je uitgebreider toegang kan krijgen tot hetgeen je op je scherm aanschouwd, zoals het opslaan van afbeeldingen en het bekijken van de broncode van je webpagina.

Vooral bij fotografen, maar ook bij andere beroepen is het script populair die het snelmenu uitschakelt. Waarom is deze ogenschijnlijk begrijpelijke actie toch een onverstandige daad? De voordelen zijn kleiner dan de nadelen.

Alles op je website is gepubliceerd

Net zoals je niet half zwanger kan zijn, kan je ook niet iets half publiceren op je website. Alle data die op het beeldscherm staat van een bezoeker van je website heeft ook toegang en inzage tot die data. Een blokkeerscript maakt het iets lastiger, maar de bezoeker kan met screenshots, en met de bewaarmogelijkheid van de browser (CTRL S) alles dat op het scherm staat ook opslaan. Dus publiceer het of publiceer het niet.

Onsympatieke gebruikerservaring

Jouw gehele website moet in dienst staan van een zo positief mogelijk gebruikerservaring. Het blokkeren van het snelmenu past daar niet in.

Je criminaliseert je bezoeker

Beschouw je de bezoeker van je website als een potentiele dief? Er zijn allerlei redenen waarom je

Je blokkeert je eigen SEO awareness

Bezoekers komen op je website via Google. Als website-eigenaar controleer je regelmatig of jij je content optimaal bij Google aanlevert. Het snelmenu is daarbij een onmisbare tool.

Onvolledige privacy-overwegingen

Indien je het snelmenu blokkeert vanwege privacy-overwegingen, is dat een motivatie die een heroverweging verdient. Een foto bijvoorbeeld getoond op je website is voor iedereen zichtbaar. Publiceer je privacygevoelige informatie op je website, scherm dit dan af in een besloten gedeelte. WordPress bijvoorbeeld heeft standaard al een mogelijkheid om inhoud te beschermen met wachtwoorden. Denk je hiervoor uitgebreide en verfijnde opties voor ndog te hebben, dan gebruik je bijvoorbeeld WishList Member.

De illusie van copyrightbescherming

Met het activeren van de blokkade van het snelmenu kan je in de illusie verkeren, dat je voldoende doet om je copyright te beschermen. Niets is minder waar. Copyright bewaak je door mededelingen te plaatsen op je website en eventueel op je afbeeldingen.

Stiekeme gedachten

Stel, jouw gewaardeerde afbeeldingen zouden massaal worden 'gestolen' en elders worden hergebruikt.
Een controle met reverse image search kan dan geen kwaad. Hiermee zoek je of een afbeelding ook nog elders op het internet voorkomt. En stel, dat je een ongeoorloofde kopie vindt, dan is een copyright factuur + boete snel opgemaakt.

Copyright

Conclusie

Het blokkeren van het snelmenu op je website om data te beschermen is een logsiche reflex. Maar er zijn meer nadelen dan voordelen.

Online aanwezigheid voor lokale bedrijven

Kan je hulp nodig bij de versterking van de online aanwezigheid van jouw bedrijf?  Vraag een gratis scan aan.

fouten

Ben jij foutloos?

Nou ja, wij in ieder geval niet. Maar ons werk bestaat wel voor een belangrijk deel uit fouten oplossen. Fouten oplossen op websites tenminste. En het beeld dat zich voltrekt, is dat hoe minder fouten er op een website voorkomen, des te beter kan je de concurrentie aan met andere websites in het streven naar een hogere positie in Google. Een paar van die fouten hebben we gebruikt op een top 1o samen te stellen.

Lees hem eens door, wellicht kan het ook jou helpen in je concurrentiestrijd!

 

👇 Vul in en hij komt naar je toe:

Naam(Vereist)

Een opmerking achterlaten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.